Chapter 14 of Class 3 Maths introduces kids to the concept of addition of money, and the various terms used in and around this concept- rupees, notes, cost price, etc. The lesson also includes interesting scenario-based questions like the creation of cash memos, finding prices of tickets according to the distance, etc. Provided here are the most accurate and detailed NCERT Solutions for Class 3 Maths Chapter 14 Rupees and Paise.

These NCERT Solutions for Class 3 Maths will assist your kid in his/her preparation for exams. The solutions have been crafted by our subject-matter experts to give your kid the perfect solutions to all the questions of the textbook. The CBSE standards have been followed in answering all the questions. You can also download these questions in PDF format for free here.

## Download the PDF of NCERT Solutions For Class 3 Maths Chapter 14 Rupees and Paise

### Access Answers to NCERT Class 3 Maths Chapter 14 Rupees and Paise

**MONEY GAMEQuestion 1**:

Write the amounts of money shown by the notes and coins.

**Answer**:

1.

76 rupees 75 paise

2.

35 rupees 75 paise

3. 684 rupees 25 paise

4. 177 rupees 25 paise

**SHOPPING**

**Question A**:

Without using a pencil or paper, find out the cost of:

- One ball and one toy car

Rs _____

- One notebook and two pencils

Rs _____

- Two bananas and a glass of milk

Rs _____

- One doll and a ball

Rs _____

- One glass of lemon juice and a packet of biscuits

Rs _____

**Answer**:

- 22
- 10
- 6.50
- 15
- 7.50

**Question B**:

Find out the total cost of:

- One toy giraffe, one copy and a glass of lemon juice Rs _____
- One glass of milk, one packet of biscuits and a banana Rs _____
- One notebook, two pencils and two erasers _____
- Two tops, three toffees and two bananas _____

**Answer**:

- 14.50
- 9.50
- 12
- 8.50

**Question C**:

What can you buy if you have a twenty-rupee note?

**Answer**:

- One ball, one doll, one packet biscuit and a banana.
- One toy car and 2 pencils
- Two giraffe and 2 glasses of lemon juice.

**Question D**:

Monu prepared the following cash memos:

Check the cash memos and correct them if you find a mistake.

**Answer**:

Here are the correct Cash Memos:

**Question**:

Add the following

**Answer**:

a) Rs 12.50 b) Rs 55.50 c) Rs 30.00

+ Rs 13.00 + Rs 14.00 + Rs 31.50

________ _______ ________

Rs 25.50 Rs 69.50 Rs 61.50

**Question**:

Subtract the following

a) Rs 25.50 b) Rs 103.50 c) Rs 19.50

– Rs 11.50 – Rs 62.00 – Rs 7.00

________ _______ ________

Rs 14.50 Rs 41.50 Rs 12.50

**Question E**:

You have 30 rupees with you. Find out how much money will be left after buying the following items:

- One ball, one doll and one toy giraffe. Total cost ____. Money left ____.
- Two bananas, one pack of biscuits and two glasses of lemon juice. Total cost ____. Money left ____.
- Three notebooks, two pencils and two erasers. Total cost ____. Money left ____.

**Answer**:

- One ball = Rs 7; One doll = Rs 8; One toy giraffe = Rs 6.50Total cost: 7 + 8 + 6.50 = Rs 21.50.Money left 30 – 21.50 = Rs 8.50.
- Two bananas = Rs 3; one pack of biscuits = Rs 4.50 ; two glasses of lemon juice = Rs 6Total cost: 3 + 4.50 + 6 = Rs 13.50.Money left 30 – 13.50 = Rs 16.50.
- Three notebooks= Rs 15; two pencils = Rs 5; two erasers = Rs 2Total cost: 15 + 5 + 2 = Rs 22.Money left 30 – 22 = Rs 8.

**PRACTICE TIME**

**Question A**:

Three friends wanted to buy a cricket bat and ball. Bina had Rs 48.50, Raman had Rs 55.50 and Venu had Rs 38.00. How much money did they have in all?

**Answer**:

Amount of money they had in all = 48.50 + 55.50 + 38.00 = Rs 142

**Question B**:

Hari booked a railway ticket for Rs 62.50. He gave a 100-rupee note. How much money will he get back with the ticket?

**Answer**:

Amount of money he will get back = 100 – 62.50 = Rs 37.50

**Question C**:

Gita and her friends went shopping. She bought things for Rs 58, Rs 37 and Rs 22. Gita had a hundred-rupee note. How much money should she borrow from her friends to pay the bill?

**Answer**:

Amount of money she should borrow from her friends to pay the bill = ?

Amount of money she has = Rs 100

Amount of money she has to give to the shopkeeper = 58 + 37 + 22 = Rs 117

Hence, amount of money she should borrow from her friends = 117 – 100 = Rs 17

**Question D**:

Money 1 older worker should get = Rs 513 a day

Money 1 child is paid = Rs 80 a day

On 1 person the factory saves Rs 513 – _____ = Rs 433 a day

On 10 persons the factory saves

Rs 433 × 10 = Rs _____ a day

**Answer**:

On 1 person the factory saves Rs 513 – Rs 80 = Rs 433 a day

On 10 persons the factory saves

Rs 433 × 10 = Rs 4330 a day

**TRAIN JOURNEY**

**Question 1**:

Find the distance:

a) From New Mal to Guwahati _____

b) Between New Mal and Goalpara _____

c) From Alipurduar to Guwahati _____

d) Between New Mal and Alipurduar _____

e) From Goalpara to Guwahati _____

**Answer**:

a) From New Mal to Guwahati = 495 km – 57 km = 438 km

b) Between New Mal and Goalpara = 366 km – 57 km = 309 km

c) From Alipurduar to Guwahati = 495 km – 175 km = 320 km

d) Between New Mal and Alipurduar = 175 km – 57 km = 118 km

e) From Goalpara to Guwahati 495 km – 366 km = 129 km

**Question 2**:

Find the cost of tickets:

a) Bhupen is going from New Jalpaiguri to Alipurduar. What is the cost of his ticket?

b) Indira has to go from New Jalpaiguri to Goalpara. How much does she pay for the ticket?

c) Debu, Shoma and Gobind are going from New Jalpaiguri to New Mal. What amount will they pay for three tickets? They give a Rs 50 note for the tickets. How much money will they get back?

**Answer**:

a) Cost of ticket = Rs 28

b) Amount she pays for the ticket = Rs 49.50

c) Distance between New Jalpaiguri to New Mal = 57 km

Amount they pay for tickets = 3 x Rs 12.50 = Rs 37.50

Amount of money they get back = Rs 50 – Rs 37.50 = Rs 12.50